(ή, ο μεγαλύτερος γαλαξίας του γνωστού σύμπαντος)

Στο ντοκιμαντέρ "The Art of Natural History in the Age of Discovery" μελετώντας τις απεικονίσεις διαφόρων μορφών τέχνης από τη προϊστορία ως σήμερα, ο David Attenborough είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως μια απεικόνιση περνάει στην ανθρώπινη συνείδηση ως τέχνη, όταν αυτή υπερβαίνει την αντίληψη για το τι είναι φυσικό. Με απλά λόγια, μια αναπαράσταση (ένας πίνακας, ένα γλυπτό, ένα αντικείμενο ή ένας λόγος) είναι είναι μεν εντυπωσιακή όταν είναι πιστή αντιγραφή και μιμείται το φυσικό, τέχνη όμως χαρακτηρίζεται όταν αυτό που μιμείται δεν έχει σχέση με το φυσικό ή το καθημερινό, αλλά το υπερβαίνει. 

Για παράδειγμα, τα αρχαία ελληνικά αγάλματα δεν είναι τέχνη επειδή απεικονίζουν με εντελώς φυσικό τρόπο το ανθρώπινο σώμα ή τη κίνησή του, αλλά επειδή, ακριβώς το αντίθετο, οι αναλογίες που περιέχουν είναι εντελώς μη φυσικές: απεικονίζουν σώματα τα οποία όχι είναι τέλεια, αλλά δεν είναι "φυσικά" δυνατόν να υπάρχουν. 
Και τα παραδείγματα που δίνει είναι πολλά. 

Σε μια παλαιότερη ανάρτηση είχαμε παρουσιάσει βίντεο που δείχνει τα μεγέθη των αντικειμένων στο σύμπαν. Σε συνέχεια αυτού τώρα, έχουμε ένα βίντεο για το μεγαλύτερο γαλαξία που έχει παρατηρηθεί ως σήμερα στο σύμπαν. Όχι, δεν έχουμε κάποια εμμονή με το Μεγάλο, το Ένα, το Μοναδικό. Αλλά υποθέτουμε πως αυτό που μας ενθουσιάζει είναι ότι τα μεγέθη που υπάρχουν στο σύμπαν είναι εντελώς ακατανόητα για την αντίληψή μας, και ως εκ τούτου "μη φυσικά" σε σχέση με ό,τι μπορούμε να κατανοήσουμε ή έστω να φανταστούμε.
Και επομένως, με μια έννοια, είναι συνυφασμένα στο μυαλό μας ως καθαρή Τέχνη.  
Γαλαξίας IC1011. Ένας από τους αρχαίους, σχεδόν νεκρούς γαλαξίες, αφού η δημιουργία νέων αστεριών στο εσωτερικό του φαίνεται να έχει εξασθενίσει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Με διάμετρο ίση με το ασύλληπτο αριθμό των έξι εκατομμυρίων ετών φωτός, και με μια τεράστια μαύρη τρύπα στο εσωτερικό του, η οποία καταβροχθίζει σταθερά την ύλη που τον αποτελεί. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *