...για δήλωση του 5ου μαθήματος

Με ένα περίεργο τρόπο ανακοινώθηκε από το Γενικό Γραμματέα του Υπ. Παιδείας Γιάννη Παντή πως από την ερχόμενη βδομάδα οι μαθητές θα μπορέσουν να κάνουν και πάλι δήλωση για το αν και ποιο 5ο μάθημα επιθυμούν να εξεταστούν στις πανελλαδικές. Η ανακοίνωση, αντί να γίνει με τον "ορθόδοξο" τρόπο μέσω του γραφείου τύπου του Υπουργείου Παιδείας, έγινε μέσω... της τηλεόρασης. Περιμένουμε την από εβδομάδας επίσημη ανακοίνωση που θα ακολουθήσει κι ελπίζουμε πως τα μέσα ενημέρωσης θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται ως μέσα ενημέρωσης των επίσημων ανακοινώσεων και όχι ως επίσημα βήματα των ανακοινώσεων αυτών. 

Αναδημοσιεύουμε από το alfavita.gr

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής προανήγγειλε σε συνεντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πως την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει ξανά η αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2017 για να δηλώσουν οι μαθητές και 5ο εξεταζόμενο μάθημα ώστε να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε δύο επιστημονικά πεδία. Θυμίζουμε πως αντιδράσεις είχαν προκληθεί από την μείωση του αριθμού εισακτέων σε υψηλόβαθμες σχολές

Όπως γράφουν τα «ΝΕΑ», το Υπουργείο Παιδείας περιόρισε εφέτος τις θέσεις εισακτέων ειδικά στις σχολές αιχμής των πανεπιστημίων της χώρας (ιατρικές, νομικές, πολυτεχνικές κ.λπ.) κατά περίπου 1.000 θέσεις. Ειδικά στην περίπτωση των πλέον υψηλόβαθμων ιατρικών σχολών, η μείωση κατά 220 θέσεις συνολικά (-21%) ισοδυναμεί με την κατάργηση σχεδόν δύο ολόκληρων σχολών. Ωστόσο, η απόφαση αυτή ελήφθη στις 14 Μαρτίου και ενώ οι μαθητές είχαν ήδη καταθέσει (η τελική προθεσμία είχε λήξει στις 10 Μαρτίου 2017) τις αιτήσεις συμμετοχής τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η επιλογή εξέτασης σε 5ο μάθημα που δίνει πρόσβαση και σε 2ο πεδίο.

Αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες μαθητές, ιδίως υψηλόβαθμοι που στόχευαν σε σχολές αιχμής, να «εγκλωβιστούν», καθώς είχαν δηλώσει συμμετοχή σε τέσσερα μαθήματα, στοχεύοντας αποκλειστικά στις σχολές ενός μόνο επιστημονικού πεδίου. Όμως, με τη μεγάλη περικοπή εισακτέων, οι μαθητές αυτοί κινδύνευαν να μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ακόμα κι αν έγραφαν άριστα στις επερχόμενες εξετάσεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *