Την Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη (17:00-24:00) πραγματοποιήθηκε η κεντρική μέρα της Βραδιάς Ερευνητή στο  Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Πολιτισμού, μια εκδήλωση γεμάτη τεχνολογικά επιτεύγματα, πειράματα και πηγές γνώσης που κατέχει τον τίτλο της μεγαλύτερης γιορτής για την επιστήμη και την έρευνα στην Ευρώπη.

Γράφει η Δήμητρα Κούστα. Από τη σελίδα maxmag.gr

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ήταν παραπάνω από γεμάτο και περιείχε προβολές, ταινίες, ντοκιμαντέρ, θέατρο, πειράματα, διαδραστικά, δράσεις και εκθέματα με κοινή αφετηρία την επιστήμη και την τεχνολογία.  Η γιορτή αφορούσε κάθε ηλικία με παιχνίδια για τους μικρούς φίλους της επιστήμης και ενδιαφέροντα εκθέματα για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Σχετικά με τον χώρο, το Ίδρυμα Μείζονος Πολιτισμού που φιλοξένησε την βραδιά άνοιξε 3 ορόφους και αμέτρητες αίθουσες για τις διάφορες δράσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στο ισόγειο, το κτίριο θέατρον στέγασε το αμφιθέατρο, τα σχολικά πειράματα και την αίθουσα προϊστορίας. Στο κτίριο Ι βρισκόταν ο εκθεσιακός χώρος πολεμικού ναυτικού και περίπτερο σχετικά με τον UPSat δορυφόρο. Στο κτίριο του θόλου έδωσαν το παρόν τα εκθέματα φόρμουλας και αεροπλάνου HERMES. Ο πρώτος όροφος περιείχε τον εκθεσιακό χώρο έξι ερευνητικών κέντρων και την αίθουσα διερευνητικής μάθησης. Τέλος, ο δεύτερος όροφος αποτελούταν από το φορητό πλανητάριο και την αίθουσα προβολών Ιφιγένεια.

Τα highlights της βραδιάς ξεκινούν από την έκθεση Πολεμικού Ναυτικού όπου πρωταγωνίστησαν φάροι, τιμόνια πολεμικών πλοίων, αφιερώματα σε πρόσωπα του Πολεμικού Ναυτικού, πραγματικές νάρκες που προκαλούσαν τρόμο, παραστάσεις των πολεμικών στολών καθώς και πολυβόλα.

 

 

 

 

 

 

Ο πρωταγωνιστής της ημέρας ήταν με σιγουριά ο συναρπαστικός θόλος στον οποίο πραγματοποιήθηκαν προβολές των ταινιών «Ταξίδι στην Αρχαία Πριήνη», «Περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο» και η -μάλλον πιο εντυπωσιακή- «Ακτινογραφώντας το Σύμπαν» κατά την οποία η καμπύλη οροφή του θόλου μεταμορφώθηκε σε έναν μαγευτικό ουρανό γεμάτο αστέρια, πλανήτες και μαύρες τρύπες καθώς ο αφηγητής περιέγραφε τα βήματα κατανόησης του διαστήματος.

 

 

 

 

 

 

 

Τους μικρούς επισκέπτες της Βραδιάς Ερευνητή, περισσότερο τράβηξαν τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από σχολεία και περιλάμβαναν δοκιμές με μικρά ρομπότ, παρατήρηση φυτών μέσα από το μικροσκόπιο, χημικές αντιδράσεις καθώς και συζητήσεις γύρω από επιστημονικά ζητήματα.

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό γεγονός, ήταν το στήσιμο περίπου 7 τηλεσκοπίων της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης στο αίθριο του κτηρίου με σκοπό την παρατήρηση του φεγγαριού και των κρατήρων του. Τα τηλεσκόπια ποίκιλλαν σε μέγεθος, ξεκινώντας από ένα πολύ μικρό, παιδικό και φτάνοντας στα επαγγελματικά διοπτρικά. Στο πλάι του εξωτερικού τοίχου του κτηρίου βρισκόταν ένα περισκόπιο υποβρυχίου μήκους 11,3 μέτρων (ξεκινούσε από το πάτωμα του αίθριου και σχεδόν ξεπερνούσε την οροφή του δυόροφου κτηρίου), αμερικάνικης σχεδίασης και κατασκευής με δυνατότητα περιμετρικής στροφής 360°. Συγκεκριμένα, το περισκόπιο αυτό, ανήκει στον εξοπλισμό των Υποβρυχίων τύπου GUPPY, κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, τα οποία παρελήφθησαν από το Πολεμικό Ναυτικό τα έτη 1972 και 1973. Στην εκδήλωση, βέβαια, αντί για θαλασσινό ορίζοντα είχες την δυνατότητα να εξερευνήσεις τον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου καθώς και κομμάτι του ουρανού. Τέλος, στο κέντρο του αίθριου λειτουργούσε μετεωρολογικό ραντάρ του Αστεροσκοπείου με τον επισκέπτη να έχει το ελεύθερο να παρατηρήσει την οθόνη του ραντάρ.

Μετεωρολογικό Ραντάρ
Antenna Ραντάρ

 

 

 

 

 

 

Οθόνη Ραντάρ
Τηλεσκόπιο
Περισκόπιο

 

 

 

 

 

 

 

Η Βραδιά του Ερευνητή δεν αποτελεί άδικα ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στον χώρο της επιστήμης καθώς λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στον άνθρωπο και την έρευνα με ένα πλήθος διαφορετικών τρόπων και δραστηριοτήτων, εκφράζεται ως πλούσια πηγή γνώσης και φέρνει το παιδί ακόμα πιο κοντά στα θαύματα της ανθρώπινης περιέργειας. Αναμένουμε για την Βραδιά Ερευνητή 2018!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *