Σύνοδος Αφροδίτης και Δία, σε μια υποθετική ματιά μέσα από το τηλεσκόπιο.

Τι ΔΕΝ είδαμε σήμερα

Σύνοδοι των πλανητών συμβαίνουν σχετικά συχνά. Πριν ένα περίπου μήνα για παράδειγμα ο πλανήτης Άρης συναντήθηκε με την Αφροδίτη κάτω από τη Σελήνη, εμφανίζοντας ένα υπέροχο θέαμα στο πρωινό ουρανό. Ενώ σε 12 ημέρες από σήμερα, στις 25-11 και περίπου στις 5:30 το απόγευμα, ο Κρόνος θα βρεθεί πολύ κοντά στον Ερμή κατά τη δύση του ηλίου, όταν μάλιστα ο τελευταίος θα βρίσκεται στο απόγειο της τροχιάς του. 

Αλλά αυτή δεν ήταν μια συνηθισμένη σύνοδος.

Αυτή τη φορά θα βλέπαμε τα δύο λαμπρότερα (μετά τη Σελήνη) αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού να στολίζουν όχι απλά την ίδια στιγμή τον ουρανό, αλλά να βρίσκονται τόσο κοντά το ένα στο άλλο που ακόμη και η μισή διάμετρος του φεγγαριού θα αρκούσε για να τα καλύψει και τα δύο. Τόσο κοντά, ώστε να μπορούσαν να αποθανατιστούν μαζί μέσα από το φακό του τηλεσκοπίου, με τις δίνες της επιφάνειας του Δία να ήταν εμφανείς, ενώ ανάλογα με τη φωτεινότητα που θα είχε ο ουρανός εκείνη την ώρα, θα αναμέναμε να δούμε αν το συνολικό κάδρο θα το στόλιζαν και οι δορυφόροι του Δία.

Η ανατολή του συστήματος των δύο πλανητών αναμενόταν στον Αττικό ουρανό στις 6:00 το πρωί, ενώ ως τις 7:10 περίπου που θα εμφανιζόταν ο ήλιος υπολογίζαμε ότι θα συνεχίσαμε να παρατηρούμε τους πλανήτες να ανεβαίνουν στον ουρανό, μέχρι που η λαμπρότητα του τελευταίου να τους έκρυβε. Πριν τις έξι το πρωί λοιπόν τα πάντα βρίσκονταν στη θέση τους, αλλά εδώ έρχεται η φράση με τον πανταχού παρόντα ξενοδόχο, που ποτέ δεν τον υπολογίζουμε και πάντα μας χαλάει τη δουλειά.
Ο Συννεφιασμένος Αττικός Ουρανός, στην πιο ακατάλληλη στιγμή του

Περίμενα πολύ υπομονετικά. Προσπάθησα, κοίταζα ανελλιπώς να ανακαλύψω το κενό ανάμεσα στα σύννεφα που θα μου έδιναν τη στιγμή να παρατηρήσω το φαινόμενο. Αλλά ο καιρός σήμερα δεν ήθελε να μου κάνει τη χάρη, τα σύννεφα δεν διαλύθηκαν ποτέ και για να μη μείνει εντελώς άκαρπη η Επιχείρηση Ταράτσα, φωτογράφησα (με τον ελλειπή μου εξοπλισμό) το φεγγάρι.

 

Και αυτό, ανάμεσα στη θολούρα των νεφών που κάποια στιγμή αποφάσισαν να το αποκαλύψουν. 

Άτιμη συννεφιά! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *