Δρόμοι κατάφωτοι από τα εορταστικά λαμπιόνια που στολίζουν τα μπαλκόνια, χαμογελαστά πρόσωπα τριγυρίζουν παντού, ατμόσφαιρα γεμάτη μυρωδιές από λαχταριστές λιχουδιές που ετοιμάζονται για το εορταστικό τραπέζι, και ο Άγιος Βασίλης ξεκινάει το ταξίδι του για να μοιράσει στα καλά παιδιά όλου του κόσμου τα παιχνίδια που το καθένα έχει ζητήσει. 

Το βράδυ των Χριστουγέννων ο Άγιος Βασίλης φορτώνει το σάκο του με εκατομμύρια δώρα βάρους δισεκατομμυρίων κιλών, και μέσα σε λίγες ώρες καλείται να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Εδώ, θα δούμε πως (και αν) τα καταφέρνει, και για να το κάνουμε αυτό, θα ξεκινήσουμε με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. 

  • Υπάρχουν περίπου 3.000.000.000 (τρία δισεκατομμύρια) παιδιά στο πλανήτη. Εφ΄ όσον ο Άι Βασίλης δεν επισκέπτεται παιδάκια που ανήκουν σε άλλες θρησκείες (μουσουλμανάκια, ινδουϊστάκια, βουδιστάκια κτλ), το φορτίο του μειώνεται στο 15% του συνόλου, δηλαδή γύρω στα 450.000.000 (450 εκατομμύρια) παιδιά. Με ένα μέσο ποσοστό 1,75 παιδιά για κάθε οικογένεια έχει ως αρχικό στόχο κάπου στα 257.143.000 οικογένειες, αλλά υποθέτοντας ότι μόνο στο 42% αυτών υπάρχει ένα τουλάχιστον καλό παιδί  (αυθαίρετος αριθμός, οποίος όμως όλοι ξέρουμε ότι αποτελεί την απάντηση στο Μεγάλο Ερώτημα για τη Ζωή, το Σύμπαν και τα Πάντα), οι επισκέψεις περιορίζονται σε μόλις 108.000.000 (108 εκατομμύρια) σπίτια.
  • Τα δώρα μπαίνουν στη Κάλτσα (ή δίπλα στο τζάκι ή κάτω από το Δέντρο) το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς, την ώρα που τα (καλά, μη ξεχνιόμαστε) παιδιά έχουν κοιμηθεί, κάτι που μεταφράζεται στο ότι ο Άγιος έχει στη διάθεσή του 31 (δεδομένων των διαφορετικών χρονικών ζωνών και της τροχιάς της Γης) εργάσιμες ώρες για να - θα περιγράψουμε αμέσως μετά, τι. Μια απλή διαίρεση μεταφράζει τα παραπάνω δεδομένα σε 967,7 επισκέψεις το δευτερόλεπτο, ή αλλιώς σε 1/1.000 περίπου του δευτερολέπτου ανά επίσκεψη, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να παρκάρει το έλκηθρο, να μπει από τη καμινάδα, να γεμίσει τις κάλτσες (αν δεν είναι τυχερός και υπάρχουν αυτές), να μοιράσει τα υπόλοιπα δώρα κάτω από το δέντρο ή δίπλα στο τζάκι, να φάει τα μελομακάρονα που έχουν αφήσει γι΄ αυτόν και να συνεχίσει για το επόμενο σπίτι.
    Θα ήταν ενδιαφέρον να μετρηθεί ο όγκος των μελομακάρονων (ή και κουραμπιέδων; ποιος ξέρει...) που θα έτρωγε στις 31 αυτές ώρες, με δεδομένο ότι σε κάθε σπίτι θα έτρωγε μια τουλάχιστον μικρή δαγκωνιά, καθώς και η βιολογία που θα ακολουθούσε αυτή την ενέργεια, αλλά κρίθηκε προτιμότερο να παραληφθεί από το άρθρο.
  • Υποθέτοντας ότι καθεμία από αυτές τις 108 εκατομμύρια στάσεις είναι μοιρασμένες σε όλη τη Γη, ένας (καθόλου πρόχειρος) υπολογισμός βγάζει μέση απόσταση 5,1 χιλιόμετρα ανά σπίτι, η οποία (ευτυχώς!) περιορίζεται στα 1,25 χιλιόμετρα ανά σπίτι, δεδομένου ότι εξαιρούμε τις πολικές ζώνες, τις ερήμους και τους ωκεανούς από το προορισμό του, δίνοντας με αυτό το τρόπο στις 31 διαθέσιμες ώρες να έχει να κάνει ταξίδι 135 περίπου εκατομμυρίων χιλιομέτρων, χωρίς στάσεις για τουαλέτα ή για να διορθωθεί ενδεχόμενη βλάβη στο έλκυθρο. Κάτι που δίνει αυτόματα ταχύτητα ταξιδιού ίση με 4.350.000 χιλιόμετρα την ώρα, ή 1.210 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
  • Το φορτίο, τώρα. Αν υποθέσουμε ότι το βάρος του κάθε δώρου δεν ξεπερνά τα 400 γραμμάρια και περιοριστούμε σε 1,2 καλά παιδιά σε κάθε σπίτι, ο Ρούντολφ και η παρέα του θα πρέπει να σέρνουν παραπάνω από 500.000 τόνους παιχνίδια. Επειδή δεν πρόκειται για φυσιολογικούς Τάρανδους αλλά για Άγιους Τάρανδους, θα κάνουμε την υπόθεση ότι ο καθένας μπορεί να μεταφέρει 10 φορές περισσότερο φορτίο από έναν φυσιολογικό Τάρανδο, και τα μαθηματικά θα δώσουν ότι για το φορτίο αυτό απαιτούνται 360.000 ζωντανά να το μεταφέρουν - μεγάλη παρέα για το μοναχικό Ρούντολφ, οι οποίοι θα ζυγίζουν περίπου 54.000 τόνους όλοι μαζί (χωρίς το βάρος του Άη Βασίλη).
  • Έχουμε μέχρι στιγμής λοιπόν 600.000 τόνους (600.000.000 κιλά) που ταξιδεύουν με ταχύτητα 1.210 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Η αντίσταση που προκαλείται από τον αέρα είναι απλά τεράστια και θα θέρμαινε με απίστευτη ταχύτητα τους τάρανδους. Το πρώτο ζεύγος θα απορροφούσε ενέργεια περίπου ίση με 1,4*1014 joules ανά δευτερόλεπτο εξαερώνοντάς το επί τόπου και παρασύροντας τα επακόλουθα ζεύγη ταράνδων σε στιγμιαίες εξαερώσεις που θα συνοδεύονται με εκκωφαντικές εκρήξεις. Ολόκληρο το κοπάδι θα εξατμιζόταν μέσα σε 4,26 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ακριβώς τη στιγμή που ο Άγιος Βασίλης θα έφτανε στο 5ο σπίτι του προορισμού του. Εξ΄ άλλου και ο ίδιος, λόγω της επιτάχυνσης των 1210 km/s2 θα δεχόταν σε 0,1 δευτερόλεπτο φυγόκεντρη δύναμη ίση με 17.500g (όπου g η επιτάχυνση της βαρύτητας), κάπου 5.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή που δέχεται ένας πιλότος μαχητικού αεροσκάφους. Αν λοιπόν ζυγίζει όχι περισσότερα από 125 κιλά, θα καρφωνόταν στη πλάτη του ελκήθρου με 4.315.015 pounds δύναμης, οπότε θα διαλυόταν επιτόπου σχηματίζοντας στη πλάτη του ελκήθρου μια όμορφη χαλκομανία.
  • Το συμπέρασμα από όλα αυτά; 
    Ποτέ μην αφήνεις τη πραγματικότητα να σου χαλάσει μια όμορφη ιστορία. 

Καλή χρονιά! Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *