Το πρόγραμμα σπουδών

Για την Α' Λυκείου...

Αν τελειώνεις τώρα το γυμνάσιο κι ετοιμάζεσαι να μπεις στην α΄ λυκείου, θα έχεις ακούσει πολλές φορές ότι οι εξετάσεις και τα μαθήματα στο λύκειο είναι δύσκολα και ότι, χωρίς συστηματική κι επίμονη προσπάθεια, θα μείνεις γρήγορα πίσω στα μαθήματα…

Δεν είναι όλα όσα ακούς αλήθεια: στην πραγματικότητα, τα μαθήματα που θα παρακολουθήσεις στην α΄ τάξη είναι παρόμοια με αυτά που διδάχτηκες σε όλες τις προηγούμενες τάξεις του γυμνασίου, τα οποία τώρα θα διδαχτείς πιο αναλυτικά· αν λοιπόν δεν είχες κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα, δεν θα έχεις πρόβλημα ούτε στα πρώτα σου βήματα στο λύκειο.

Το μόνο – και προσοχή εδώ –  νέο που θα συναντήσεις είναι ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης από αυτόν του γυμνασίου, με συνέπεια το διάβασμα που θα έχεις θα πρέπει να είναι πιο μεθοδικό και συστηματικό.

Έτσι, για την όποια βοήθεια θα χρειαστείς στα μαθήματα θα πρέπει να την ξεκινήσεις νωρίς: αν πάρεις τις σωστές βάσεις από την αρχή, η συνέχεια της χρονιάς θα είναι για σένα παιχνιδάκι.

Για την Β' Λυκείου...

Εδώ, τα πράγματα αρχίζουν να σοβαρεύουν. Η β΄ είναι η τάξη της επιλογής ομάδας προσανατολισμού, η χρονιά της προετοιμασίας,  η αρχή του μακριού δρόμου που περνάει από τις πανελλαδικές εξετάσεις και καταλήγει σε κάποια από τις ανώτερες σχολές.

Η δουλειά που έχεις να κάνεις εδώ είναι διπλή:

σε πρώτο επίπεδο έχεις να καλύψεις την σχολική σου ύλη, αφ΄ ενός για να κινηθείς αξιοπρεπώς στο σχολείο, αφ΄ ετέρου για να εμπεδώσεις όσο απαιτείται την ύλη που θα σου χρησιμέψει στη Γ΄ τάξη.

Σε δεύτερο – και σημαντικότερο – επίπεδο η προσπάθειά σου θα επικεντρωθεί στο πως θα προετοιμάζεσαι σωστά – πως θα αντιμετωπίζεις ένα τρίωρο διαγώνισμα, πως θα εμπεδώνεις περισσότερη ύλη με λιγότερο διάβασμα, πως θα συγκροτείς τις γνώσεις σου ώστε να μπορείς να τις αναπαράγεις μετά απο μήνες κτλ.

Μπροστά σου δεν έχεις βουνό, και αν η πρώτη τάξη του λυκείου κύλησε για σένα ομαλά, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα ούτε και στην επόμενη. Έχεις να θυμάσαι μόνο ότι δεν έχεις καιρό για χάσιμο·  η προετοιμασία πρέπει να έχει ξεκινήσει πριν από την έναρξη του σχολικού έτους...

Για την Γ' Λυκείου...

 Είσαι πλέον στην τελική ευθεία, και τα λόγια είναι περιττά.

Έχεις ήδη αποφασίσει το πότε θα ξεκινήσεις την  προετοιμασία για τις εξετάσεις, αλλά δεν έχεις ίσως καταλήξει όσον αφορά το «πού».

Όπως έχουμε πει και άλλοτε, την απάντηση θα στην δώσει η σωστή αξιολόγηση των αναγκών και των απαιτήσεών σου: αν αυτές περιορίζονται στο απολυτήριο λυκείου ή σε «κάποιο» ΤΕΙ, τότε οι παραδόσεις του σχολείου, η ενισχυτική διδασκαλία ή ένα οποιοδήποτε φροντιστήριο αρκούν.

Αν όμως οι στόχοι σου είναι υψηλότεροι και η λέξη «γνώση» σημαίνει για σένα κάτι περισσότερο από το βαθμό του τετραμήνου, η επιλογή που θα κάνεις θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Όταν λοιπόν για την προετοιμασία σου σκεφτείς κάποια στιγμή την Αρωγή, σκέψου την σοβαρά – και νωρίς.